• MNE
 • ENG
23.Januar.2019
Govornici

You are here

Home / Arhiva / 2017 / Govornici
 • Milo Đukanović

  Predsjednik Crne Gore

   

  Završio je Ekonomski fakultet u Podgorici – Univerzitet Crne Gore. Za predsjednika Demokratske partije socijalista izabran je 1998. godine. Za predsjednika Vlade prvi put je izabran 15. februara 1991, na svoj 29-ti rođendan. Bio je najmlađi Premijer u Evropi. Tu dužnost obavljao je u sedam mandata (februar 1991-mart 1993; mart 1993-novembar 1996; novembar 1996-februar 1998; januar 2003-novembar 2006; februar 2008-jun 2009; jun 2009-decembar 2010; decembar 2012-novembar 2016).Na dužnost Predsjednika Republike stupio je 15. januara 1998, nakon što je 19. oktobra 1997. godine pobijedio na neposrednim izborima. Bio je Predsjednik Crne Gore do 25. novembra 2002. godine. Bio je lider Bloka za nezavisnu Crnu Goru. Pod njegovim vođstvom građani Crne Gore su na referendumu održanom 21. maja 2006. godine donijeli istorijsku odluku o obnovi crnogorske nezavisnosti.Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore u više mandata.Poslije referenduma, tri puta se samoinicijativno povlačio sa državnih funkcija – od 2006. do 2008, i od 2010. do 2012. Takođe, i nakon oktobarskih parlamentarnih izbora 2016, do ponovnog izbora za Predsjednika Crne Gore 15. aprila 2018. godine. Na dužnost Predsjednika Crne Gore stupio je 20. maja 2018.

 • Duško Marković

  Predsjednik Vlade Crne Gore

   
   

  Rođen je 6. jula 1958, u Mojkovcu, Crna Gora, po nacionalnosti Crnogorac. Osnovnu i srednju školu završio je u Mojkovcu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, Republika Srbija. U periodu od 1983. do 1986. godine bio je zaposlen u Pravnoj službi Rudnika “Brskovo” u Mojkovcu. Od 1986. do 1989. godine obavljao je poslove sekretara Skupštine Opštine Mojkovac. U mandatu od 1989. do 1991. godine bio je predsjednik Skupštine Opštine Mojkovac. Godine 1991. izabran je za generalnog sekretara Vlade Republike Crne Gore, i na toj dužnosti nalazio se do 1998. godine. U tom periodu obavljao je i značajne partijske funkcije u Demokratskoj partiji socijalista. Bio je član Glavnog odbora, i član Izvršnog odbora Glavnog odbora DPS-a. U jednom periodu bio je vršilac dužnosti direktora Demokratske partije socijalista. Paralelno sa funkcijom generalnog sekretara Vlade, bio je poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore tokom 1997/1998. Godine 1998. postavljen je na dužnost pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za Službu državne bezbjednosti, koju funkciju je obavljao do 2005. godine. Nakon što je 2005. godine, zbog potrebe reformisanja i unapređenja obavještajno-bezbjednosnog sektora, formirana Agencija za nacionalnu bezbjednost kao sui generis organ državne uprave, imenovan je za njenog prvog direktora. Na ovu dužnost biran je još jednom, a 2010. godine Skupština Crne Gore izabrala ga je za ministra bez portfelja u Vladi Crne Gore. U novokonstituisanoj Vladi, krajem 2010. godine, izabran je za potpredsjednika za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, i ministra pravde. Na redovnom Kongresu Demokratske partije socijalista 2011. godine, izabran je za člana Predsjedništva stranke. Nakon parlamentarnih izbora 2012. godine, ponovo je biran za potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministra pravde, a tokom 2013. godine bio je potpredsjednik Vlade za istu oblast, i ministar pravde i ljudskih prava. Tokom 2014. i 2015. godine vršio je i dužnost rukovodioca Ministarstva kulture. Nakon izbora novih ministara u Vladi, u martu 2015. godine, nastavio je obavljati funkciju njenog potpredsjednika za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku. Za zamjenika predsjednika Demokratske partije socijalista izabran je 2015. godine. Tokom 2016. godine, pored potpredsjedničke, obavljao je i dužnost rukovodioca Ministarstva unutrašnjih poslova. Predsjednik je Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Za predsjednika Vlade izabran je 28. novembra 2016. godine. Oženjen je, otac troje djece.

 • Dragan Šutanovac

  Bivši ministar odbrane, Srbija

   

  Bivši je minister odbrane Srbije i predsjednik je demokratke stranke. U četiri mandata je biran za poslanika Skupštine Republike Srbije, predsjedavao je Odborom za odbranu i bezbjednost i bio član Odbora za kontrolu službi bezbjednosti. Tokom dva mandata na funkciji ministra odbrane uspješno je realizovao potpunu profesonalzaciju Vojske Srbije, osnovao Univerzitet odbrane dok je Ministarstvo odbrane bilo glavni akter u sprovođenju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija– Žene, mir i bezbjednost. Pod njegovim rukovodstvom ostvaren je rekordni izvoz odbrambene industrije i povećano je učešće pripadnika vojske Srbije u mirovnim misijama. Specijalizovao je studije bezbjednosti u oblasti sprovođenja zakona, bezbjednosnih pitanja i nadzora; a ima i diplomu američko-njemačkog Maršal centra za bezbjednosne studije u Garmiš-Partenkirhenu. Održao je brojna predavanja iz oblasti bezbjednosnih i vojnih reformi u raznim institucijama kao što su Londonska škola ekonomije, Državni univerzitet za bezbjednost (NDU), Atlantski savez u Vašingtonu, Pododbor za evropsku parlamentarnu odbranu i bezbjednost u Briselu, Akademija vojnih nauka (PLA) u Pekingu, Kini, itd. Prije toga u septembru 2000. godine imenovan je za specijalnog savjetnika ministra unutrašnjih poslova SRJ, a 2001. godine postao je pomoćnik saveznog ministra unutrašnjih poslova. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Oženjen je i ima dva sina.

 • Selmo Cikotić

  Savjetnik, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

   
   

  Selmo Cikotić je rođen 25. januara 1964., u Trpezi (Berane). Završio je Vojnu gimnaziju, a godine 1986. diplomirao je vojno vazduhoplovstvo na Vojnoj akademiji bivše Jugoslavije u Beogradu. Svoju profesionalnu karijeru aktivnog vojnog lica započeo je u Školskom centru protivvazdušne odbrane u Zadru. Od decembra 1994. do juna 1997., vršio je funkciju vojnog atašea BiH u Vašingtonu, SAD, gdje je učestvovao u Dejtonskim mirovnim pregovorima, kao vojni predstavnik Bosne i Hercegovine. Zatim je u periodu od novembra 2000. do aprila 2004. vršio razne funkcije uključujući funkciju zamjenika komadanta Prvog korpusa Vojske FBiH. Od aprila 2007. sve do februara 2012. godine bio je na položaju ministra odbrane Bosne i Hercegovine. Posljednje dvije godine savjetovao je predsjednika Izetbegovića o pitanjima bezbjednosti i odbrane. Od 2009. godine predaje “Politike i strategije nacionalne bezbjednosti” i “Liderstvo” na postdiplomiskim i doktorskim studijama Univeziteta u Sarajevu, a od 2010. je i gostujući saradnik Ženevskog centra za bezbjednosnu politiku.

 • Simon Shuster

  Korespondent za Evropu, magazin TIME

   
   

  Simon Shuster is the TIME Magazine bureau chief in Berlin, gdje pokriva zemlje Evropske unije i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Godine 1989. Njegova porodica je emigrirala iz Moskve u Sjedinjene Američke Države i preselili se u San Francisko, gdje je Simon i odrastao. Nakon što je radio kao pisac u urednik za Stanford Daily, dnevni list njegovog univerziteta, Simon se 2006. vratio u Moskvu da radi kao novinar. Narednih sedam godina izvještavao je o Rusiji i njenim susjedima za medijske kuće poput  The Moscow Times, Associated Press, Reuters. Noviji predmeti njegovog izvještavanja za TIME Magazin, za koji je počeo da radi 2013. godine, bili su sukob u Ukrajini, evropska migrantska kriza i trenutne tenzije između Rusije i Zapada.

 • Robert Pszczel

  Viši zvaničnik za Rusiju i Zapadni Balkan, Sektor za javnu diplomatiju, NATO

   
   

  Diplomirao je u Londonskoj školi ekonomije, a ima i diplomu iz međunarodnih odnosa sa Varšavskog Univerziteta. Nakon kratke karijere u medijima počeo je da radi u Ministarstvu vanjskih poslova Poljske 1990. godine. Radio je u Briselu, a bio je i politički savjetnik u delegaciji Poljske u NATO. Bio je član poljskog tima za pregovore o pristupanju (1997-99). Zatim je radio kao viši stručni saradnik zadužen za informisanje u NATO Kancelariji za štampu i medije. U periodu od 2010. do 2015. je bio direktor NATO Kancelarije za informisanje (NIO) u Moskvi (a trenutno je na poziciji predsjednika NIO).  

 • Radmila Shekerinska- Jankovska

  Zamjenica predsjednika vlade, ministarka odbrane, Makedonija

   
   

  Radmila Shekerinska je zamjenica predsjednika Vlade i ministarka odbrane Republike Makedonije. U periodu 2002-2006. vršila je funkciju zamjenice predsjednika Vlade za evropske integracije. Tokom njenog manadata Makednija je stekla status države kandidata za članstvo u EU, što je bio ogroman napredak u procesu evropskih integracija Makedonije. Započela je svoju karijeru kao najmlađi član parlamenta 1998. godine u 26. godini života, što je čini jednim od najiskusnijih političara u Makedoniji. Budući da je imala četiri parlamentarna mandata, (1998-2002; 2006-2008; 2008-2011 i 2011-2014) Radmila je bila na čelu kao i aktivni član brojnih tijela i odbora u okviru parlamenta. Naime, bila je predsjednica Nacionalnog vijeća za evropske integracije od samog osnivanja, članica Odbora za vanjske poslove, Odbora za rad i socijalnu politiku, Odbora za evropske poslove, Odbora za obrazovanje i Odbora za zaštitu životne sredine. Pored toga, Shekerinska je bila članica delegacije Interparlamentarne unije, grupe za saradnju sa Evropskim parlamentom i Parlamentarne grupe zemalja frankofonskog govornog područja. Bila je na čelu opozicije u periodu od 2006. do 2008. Što je čini jedinom ženom koja je bila na čelu velike parlamentarne stranke u istoriji Makedonije. Radmila je bila imenovana i za potpredsjednicu Sociajlističke internacionale, organizacije koja ujedinjuje socijaldemokratske, socijalističke i radničke partije širom svijeta, u periodu od 2008. do 2011. Shekerinska je bila šef Izborne posmatračke misije OSCE/ODIHR tokom predsjedničkih izbora u Kirgistanu jula 2009.  I tokom parlamentarnih izbora u Jermeniji maja 2012. Za posvećenost i postignuća na polju evropskih integracija Makedonije i regije Zapadnog Balkana, Shekerinska je nagrađena titulom - Mladog globalnog lidera od strane Svjetskog ekonomskog foruma. Članica je Savjetodavnog odbora Projekta bijele šengenske liste i Savjetodavnog odbora Instituta za kulturnu diplomatiju. Shekerinska je bila takođe i član Foruma Strategije EU kao i međunarodno-priznatog European Council of Foreign Relations. Shekerinska je magistrirala Međunarodne odnose u Flečer školi prava i diplomatije, Tufts univerziteta, SAD, a diplomirala je Elektrotehniku na Elektrotehničkom fakultetu u Skoplju.

 • Fatim-Zohra El Malki

  Gostujući saradnik, Evropski savet za spoljne odnose (ECFR)

   

  Fatim-Zohra El Malki je kandidat za doktora nauka na Univerzitetu Oxford i gostujući saradnik u Evropskom savjetu za spoljne odnose (ECFR). Magistrirala je arapske studije na Edmund A. Walsh fakultetu za vanjske poslove, na Džordžtaun univerzitetu (2016) i studije za bezbjednost na Kraljičinom univerzitetu u Belfastu (2013.). U fokusu istraživačkog rada Fatim-Zohre je borba protiv terorizma, pravo i stvaranje institucija u Magrebu. Ranije je bila istraživač za oblast islama i politike u Rafik Hariri centru Atlantskog saveza u Vašingtonu.

  Poslednja publikacija Fatim-Zohre je “The southern front line: EU counter-terrorism cooperation with Tunisia and Morocco”, u kojoj je analizirala učinkovitost bezbjednosne  saradnje između Sjeverne Afrike i zemalja članica EU.

 • David Kirkham

  Viši saradnik, Međunarodni centar za studije prava i religije, Pravni fakultet na BYU;
  rukovodilac studijskog programa Londonski centar, BYU

   

  Dr. David Kirkham je rukovodilac studijskog programa Londonski centar na Univerzitetu Brigham Young u Londonu, viši saradnik za komparativno pravo i međunarodnu politiku Međunarodnog centra za studije prava i religije na Pravnom fakultetu BYU, i vanredni profesor političkih nauka na BYU. Prije dolaska na BYU, David je radio kao prodekan i vanredni profesor na studijama za međunarodnu politiku i demokratiju u okviru Džordž Maršal Centra (Evropski centar za studije bezbjednosti) u Garmis Partenkirhenu u Njemačkoj. David je takođe bio profesor istorije i direktor međunarodnih programa na Akademiji vazduhoplovstva SAD, a pored toga i pravni savjetnik  Akademije vazduhoplovstva SAD u Engleskoj i Vašingtonu. Živio je skoro osamnaest godina svog života u Evropi i bio diplomata i predstavnik u skoro pedeset zemalja na šest kontinenata, od toga je dvije godine obavljao funkciju direktora kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova u Ženevi. Stekao je zvanje doktora nauka na Univerzitetu George Washington i doktora prava na Pravnom fakultetu J. Reuben Clark. Davidovi radovi i nastava bave se međunarodnim ljudskim pravima, konstitucionalizmom, demokratizacijom i slobodom vjeroispovijesti i globalnim izazovima koje postavlja ideološki ekstremizam. On je urednik knjige the State Responses to Minority Religions (Ashgate, 2013.) i kourednik je dvije novije knjge o islamu, zakonu i politici u Evropi.

 • Igor Crnadak

  Ministar vanjskih poslova, Bosna i Hercegovina

   

  Nj.E. g. Igor Crnadak je diplomirao 2004. godine na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci a trenutno pohađa postdiplomske studije na smjeru Svjetska tržišta i Evropska unija na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci. Ima bogatu političku karijeru, a od 2011. godine je generalni sekretar Partije demokratskog progresa. Devedesetih godina bavio se novinarstvom, a od 1996. do 1998. radio je kao dopisnik „Glasa Amerike“ iz Banjaluke. Od 2000. do 2004. bio je šef Kluba odbornika Partije demokratskog progresa u Skupštini Grada Banja luka. 2006. godine je bio član Komisije za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske. Bio je predsjedavajući NATO Koordinacionog tima za BiH. Od 2007. do 2009. godine bio je zamjenik ministra odbrane BiH, zadužen za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane BiH. U istom periodu obavljao je funkciju predsjednika Koordinacionog tima BiH za NATO integracije. Imenovan je za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 31. marta 2015. godine.

 • Stéphane Dion

  Uvaženi Stéphane Dion

  Ambasador Kanade u Njemačkoj
  Specijalni izaslanik pri Evropskoj uniji i Evropi

   

  Uvaženi Stéphane Dion imenovan je maja 2017. za ambasadora u Njemačkoj I specijalnog izaslanika premijera Kanade pri Evropskoj uniji I Evropi.  Dana 6. Juna 2017. predao je akreditive I time zvanično postao ambassador Kanade u Njemačkoj.

  Prije svog trenutnog zvanja, G. Dion je bio ministar vanjskih poslova  Kanade u periodu od novembra 2015. do januara 2017. Prethodno je bio ministar zaštite životne sredine u periodu 2004-2005., a godine 2005. je predsjedao Konferencijom Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP11/ MOP1). Od 2001. do 2003. bio je ministar nadležan za službene jezike. Budući da je vršio funkciju ministra međudržavnih poslova od 1996. do 2003., duže od bilo kog drugog Kanađanina od konfederacije, odigrao je vodeću ulogu u unapređenju jedinstva Kanade.

  Godine 2006. izabran je za lidera Liberalne partije Kanade, i postao je lider Zvanične opozicije u Donjem domu kanadskog Parlamenta, tu funkciju vršio je do 2008. godine.

  Prije započinjanja političke karijere, Stéphane Dion je predavao političke nauke na Université de Moncton 1984., a potom na Université de Montréal u periodu 1984-1995. godine.

  Rođen je u Kvebeku, Kanadi gdje je studirao na Université Laval prije nego što je doktorirao sociologiju na  Institut d’études politiques u Parizu, Francuskoj.

 • Matthew Palmer

    

  Vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara, Stejt department, SAD

   

  Matthew Palmer član je Glavne službe za vanjske poslove (klasa savjetnika), a trenutno je vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove, zadužen za srednju Evropu i zapadni Balkan. Prije toga bio je direktor Kancelarije za južnu i srednju Evropu. Prethodne službe uključivale su Beograd, Nikoziju, američku misiju pri Ujedinjenim nacijama i razne poslove u Vašingtonu, uključujući sektor za planiranje politika sekretara i Savjet za nacionalnu bezbjednost. Matt je autor serije romana objavljenih od strane Penguin Random House, s američkim diplomatama kao protagonistima, od kojih su tri odabrana od strane National Public Radio kao jedne od najboljih knjiga napisanih tih godina. Matt je istaknuti diplomac Nacionalnog koledža za studije rata, član Saveza za vanjske odnose i član Međunarodnog udruženja pisaca trilera. Govori srpski, grčki i japanski jezik.

     

 • Savo Kentera

  Predsjednik, Atlantski savez Crne Gore

   

  Dr Savo Kentera je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, strane političke think tank grupe sa sjedištem u Podgorici u Crnoj Gori. Izabran je za potpredsjednika Asocijacije atlantskog sporazuma na Generalnoj skupštini održanoj 2008. godine u Berlinu. Osnivač je Atlantskog saveza Crne Gore. Bio je generalni sekretar te organizacije do 2008. kada je i postao predsjednik Atlantskog saveza. Prije dolaska u Atlantski savez bio je direktor Centra za međunarodne odnose Crne Gore. Dr Kentera rukovodi godišnjim intenzivnim obrazovnim programom za oblast međunarodne bezbjednosti za regionalne stručnjake vanjske politike. Dr Kentera je osnovao časopis Bezbjednost, vodeću publikaciju koja se bavi procjenom glavnih bezbjednosnih izazova za Crnu Goru i njene susjede. Redovan je savjetnik Vlade, medija i javnosti vezano za različite aspekte izgradnje crnogorske države nakon sticanja nezavisnosti, kao i za proces reformi bezbjednosnog sistema. Dr Kentera je predavao i objavljivao radove o raznim pitanjima koja se tiču preoblikovanja sistema odbrane i bezbjednosnih integracija za jugoistočnu Evropu. Doktorirao je bezbjednosne studije na Univerzitetu u Beogradu. Učestvovao je u programima SAD-a na Institutu za nacionalnu bezbjednost i na John F. Kennedy vladinom fakultetu pri Harvard univerzitetu. Fokus njegovog interesovanja su međunarodni odnosi i bezbjednosne studije.

 • Krasimir Karakachanov

  Zamjenik premijera za javni red i sigurnost, ministar odbrane, Bugarska

   
   

  Krasimir Karakachanov je rođen 29. marta 1965. u gradu Ruse, Bugarska.

  Godine 1990. g. Karakachanov je magistrirao istoriju  na Univerzitetu u Sofiji Sv. Kliment Ohridski, specijalizovajući se u oblasti Savremene istorije Bugarske, Političke istorije balkanskih zemalja, Narodno-oslobodilačkog pokreta u Makedoniji i Trakiji, političkih pokreta u Bugarskoj, nakon čega je prošao tromjesečni program obuke u Švajcarskoj. Godine 2014. doktorirao je Međunarodni pravo i Međunarodne odnose. Član je Makedonskog naučno-istraživačkog instituta u Sofiji.

  G. Karakachanov je svojim člancima kao i brojnim publikacijama o narodno-oslobodilačkim borbama Bugara u Makedoniji, dao doprinos istorijskim novinama i bugarskim časopisima. Autor je knjige „ВМРО – 110 години борба” (Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija: 110 godina borbe). Bio je direktor nedeljnika Macedonia koji je izlazio u Sofiji.

  Godine 1998. završio je obuku u Školi političkih nauka u Moskvi, Rusiji i Strazburu, Francuskoj.

  G. Karakachanov je predsjednik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije– Bugarskog narodnog pokreta.

  Dana 04. maja 2017. godine, 44. saziv Narodne skupštine ga je imenovao za zamjenika premijera za javni red i sigurnost. U 38., 40., 43., i 44. sazivu Narodne skupštine bio je biran za poslanika. U 43. sazivu Parlamenta, imao je funkciju zamjenika predsjednika Narodne skupštine.

 • Boris Reitschuster

  Novinar, Njemačka

   

  Boris Reitschuster je njemački pisac i novinar koji je mnogo godina proveo u Rusiji i sada živi u Berlinu. Radio je za novinsku agenciju DPA i AFP u Minhenu, zatim se 1999. vratio u Rusiju kao šef kancelarije njemačkog nedeljnika Focus u Moskvi.

   Nakon prijetnji, bio je primoran da napusti Rusiju, iako je iz Berina još uvijek rukovodio moskovskom kancelarijom. Danas radi kao novinar i predavač. Voditelj je talk show na ruskom TV programu Ost-West u Berlinu, a u okviru njemačkog HuffPost-a zadužen je za Rusiju.

 • Predrag Bošković

  Ministar odbrane Crne Gore

   

  Rođen je 12.03.1972. godine u Pljevljima. Osnovnu i srednju školu završio je u Podgorici. Godine 1996. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, Univerzitet Crne Gore. Godine 1991. magistrirao je na temu Ekonometrija i Politika na Ekonomskom fakultetu, u Beogradu.

  Objavio je niz naučnih radova i publikacija i učestvovao u realizaciji značajnih razvojnih
  projekata u Crnoj Gori.

  Govori engleski.

  Profesionalnu karijeru započeo je 1996. kao asistent na Ekonomskom fakultetu. Tokom svoje karijere obavljao je visoke funkcije, bio je poslanik Skupštine Crne Gore, zamjenik ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, ministar ekonomije, ministar rada i socijalnog staranja, ministar prosvjete u Vladi Crne Gore i predsjednik odbora direktora Rudnika uglja, Pljevljima.
  Godine 2003. učestvovao je u Programu Vlade Sjedinjenih Američkih Država za međunarodne posjetioce (IPV).

  Od 2006. godine na čelu je Ženskog rukometnog kluba. U periodu od 2011. do 2016. bio je predsjednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Crne Gore. U tom periodu, klub i reprezentacija koju je on vodio, ostvarili su najbolje rezultate u istoriji crnogorskog rukometa  ,uključujući srebrnu olimpijsku medalju. Njegova predanost i uspjeh u ovom sportu su međunarodno priznati. U novembru 2016. godine postao je potpredsjednik Evropske rukometne federacije.

  Oženjen je.
   

 • Marina Pendeš

  Ministarka odbrane, Bosna i Hercegovina

   

  Nj.E. gđa Marina Pendeš je duže od decenije na rukovodećim pozicijama institucija odbrane BiH. Dužnost ministarke odbrane Bosne i Hercegovine obavlja od 2015. godine i članica je Savjeta Ministara BiH. Prije ove funkcije, u dva mandata bila je zamjenica ministra odbrane BiH za politiku i planove, odnosno za upravljanje resursima. Ranije je obavljala dužnost ministarke za prostorno uređenje, obnovu i povratak Kantona Središnja Bosna. Započinjanjem svoje karijere kao diplomirani inženjer Vojno-tehničkog fakulteta u Zagrebu, radila je kao samostalni konstruktor u vojnoj industriji u Travniku. Članica je Hrvatske demokratske zajednice -  HDZ BiH i predsjednica Zajednice žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača”. Jedna je od istaknutih aktivistkinja NATO-PfP Inicijative „Žene lideri u odbrani i bezbjednosti“, koja se zalaže i za implementaciju Rezolucije UN 1325 „Žene, mir i bezbjednost“, kao i projekata Žena u EPP (Evropskoj narodnoj partiji). NJ.E. gđa. Pendeš je velika zagovornica i jedna je od lidera procesa evroatlantskih integracija BiH. Prisustvovala je velikom broju liderskih seminara u zemlji i inostranstvu. Govori njemački i engleski jezik. Za svoj društveni angažman, odlikovana je grbom rodnog grada Viteza. Dobitnica je odlikovanja Mađarske za nacionalnu odbranu prvog reda.

 • Carmen Valero

  Glavni korespondent za Njemačku i istočnu Evropu, “El Mundo

   

  Gđa Carmen Valero je svestrana, višestruko nagrađivana španska novinarka, koja je više od dvije decenije radila kao korespondent za Foreign Affairs i koja je 90-ih počela sticati međunarodno iskustvo pri UN, u Ženevi. Uprkos činjenici da je veći dio svoje karijere provela radeći kao član međunarodnog osoblja španske novinske agencije EFE, trenutno je glavni korespondent vodećih španskih novina “El Mundo” za Njemačku i istočnu Evropu.

   

  Kao korespondent i posebni izaslanik, ona pokriva širok spektar političkih, ekonomskih, društvenih i humanitarnih tema. To podrazumijeva krizu u Ruandi, demobilizaciju gerilaca u Gvatemali, Konferenciju o ženama u Pekingu i mirovne pregovore o bivšoj Jugoslaviji, regiji koju je nekoliko puta posjetila tokom rata u Bosni.

   

  U njene ostale poslovne poduhvate ubrajaju se i njena služba šefice EFE delegacije u Frankfurtu tokom finansijske krize kao i osnivanje odjeljenja za komunikaciju u okviru Evropske i latino- američke fondacije ili EULAC fondacije. Ovu fondaciju osnovali su šefovi država obje regije na samitu u Madridu, a na njenom čelu nalazila se bivša evropska komesarka za vanjske poslove, Benita Ferrero Waldner.

   

  Godine 2016. gđa Carmen Valero je počela da radi za El Mundo, iz njihove kancelarije u Berlinu.

 • Michał Baranowski

  Direktor, varšavske kancelarije GMF, Poljska

  G. Michal Baranowski je direktor varšavske kancelarije Njemačkog Maršalovog fonda, u okviru koje se prvenstveno fokusira na transatlantske odnose, američku vanjsku politiku i odnose između Sjedinjenih Država i srednje i istočne Europe (SIE). Prije nego što je doprinio pokretanju varšavske kancelarije, radio je u sjedištu GMF u Vašingtonu na programiranju GMF u Poljskoj i srednjoj i istočnoj Evropi. Prije toga, Baranowski je radio u briselskoj kancelariji GMF, gdje je bio usresređen na EU i politiku SAD u pogledu Ukrajine i Gruzije, i gdje je isto tako osnovao Transatlantsku mrežu mladih.. O njemu su pisali: Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita, the Warsaw Business Journal, the Kyiv Post, i GMF’s Transatlantic Take. Član je savjetodavnog odbora u okviru Institute for Western Affairs u Poznań, Poljska. Magistrirao je evropske javne poslove na Univerzitetu Mastriht, studirao je na Univerzitetu Merser kao i na Oksfordu.

 • Damon M. Wilson

  Izvršni potpredsjednik, Atlantski Savez SAD

  Damon M. Wilson je izvršni potpredsjednik Atlantskog saveza, gdje je on zadužen za programe i strategiju. U svome radu je posvećen unapređivanju jedinstva, slobode i mira u Evropi; jačanju NATO saveza; i razvijanju transatlantskog partnerstva koje može da riješi globalne izazove i promoviše svoje ključne vrijednosti. U periodu od 2007. do 2009. g. Wilson je bio u službi specijalnog asistenta predsjednika i direktora za Evropske poslove pri Savjetu za nacionalnu bezbjednost. Upravljao je međuresorskom politikom koja se tiče NATO, Europske unije, Gruzije, Ukrajine, Balkana, evroazijske energetske bezbjednosti i Turske, zatim je planirao brojne posjete predsjednika širom Evrope, uključujući SAD-Europska unija i NATO samite. Osim toga, gospodin Wilson je obavljao funkciju izvršnog sekretara i šefa osoblja u američkoj ambasadi u Bagdadu; direktora za poslove srednje, istočne i sjeverne Evrope pri Savezu za nacionalnu bezbjednost i zamjenika direktora u kabinetu generalnog sekretara NATO, Lorda Robertsona. Prije služenja u Brisleu, Wilson je radio u US State Department na raznim pozicijama koje se tiču evropske bezbjednosti i Kine, a radio je u Ruandi sa nevladinom organizacijom Save the Children. Diplomirao je na Univerzitetu Duke, studirao na Univerzitetu u Grenobleu u Francuskoj, a potom završio diplomske studije u Woodrow Wilson školi za javne i međunarodne poslove, na Univerzitetu Princetone. Gospodin Wilson takođe je radio s djecom bez pratnje u okviru izbjegličkog programa u Hrvatskoj i Turskoj, a odlikovan je za uložene napore u unapređivanju transatlantskih odnosa od strane predsjednika Estonije, Bugarske, Gruzije, Mađarske, Latvije i Poljske.

 • Steffen Dobbert

  Urednik i reporter, DIE ZEIT i ZEIT ONLINE

   

  Steffen Dobbert je stručnjak za dezinformisanje i nove medije. Od 2007. radi kao urednik i reporter za DIE ZEIT i ZEIT ONLINE, vodeći njemački nacionalni nedeljnik i online novine. Stručnjak je za teme o Ukrajini, Rusiji i EU. Kada je riječ o Ukrajini, pokriva Evromajdan i rat protiv Rusije. Kao novinski kritičar, 2017. godine  je za svoj rad osvojio "Deutscher Reporterpreis", najznačajniju nagradu za novinare u Njemačkoj. Godine 2016. bio je član Međunarodnog novinarskog programa (IJP) i radio je u Ukrajini. Studirao je u Vaasi (Finska), Lübecku i Berlinu (Njemačka) na Humboldtu i Freie Universitätu. Objavio je knjigu o revoluciji u Ukrajini i magistrirao je evropske studije i poslovnu administraciju. U svom magistarskom radu kao I u velikom broju svojih članaka pisao je o novom ruskom hibridnom ratovanju i o ruskim dezinformacionim kampanjama.

 • Brian Whitmore

  Viši saradnik i direktor programa za Rusiju, CEPA, SAD

  Brian Whitmore je viši saradnik i direktor programa za Rusiju u okviru Centra za analizu evropske politike (CEPA). Prije nego što je postao član CEPA bio je viši analitičar Radija Slobodna Evropa/Radio Sloboda koji se bavio Rusijom. Osim toga, radio je kao strani dopisnik za The Boston Globe u Moskvi i Pragu; kao predavač na postdiplomskim studijama, Odsjeku za državne i međunarodne studije Univerziteta Južne Karoline; i kao gostujući predavač na Fakultetu za istoriju Nacionalnog univerziteta Mechnikov u Odesi, Ukrajini i na Fakultetu za međunarodne odnose na Državnom univerzitetu St. Petersburg u Rusiji. Diplomirao je politiku na Univerzitetu St. Joseph, a magistrirao političke nauke na Villanova univerzitetu.

 • Momčilo Radulović

  Predsjednik, Evropski pokret u Crnoj Gori

  Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, NVO sa sjedištem u Podgorici (2012/2018). On je takođe samostalni savjetnik za EU integracije, javnu upravu, bezbjednost, obrazovanje, izgradnju kapaciteta i ljudske resurse, sa fokusom na zemlje Zapadnog Balkana. Takođe je vršio i funkciju generalnog sekretara organizacije EMIM u periodu (2005/2012), direktora međunarodne kancelarije DVV (Instituta za međunarodnu saradnju njemačkog društva za obrazovanje odraslih) u Podgorici (2009/2011), glavnog političkog savjetnika ambasadora (predstavnika upravnog odbora) OEBS misije u Crnoj Gori (2004/2005) , kao i projekt menadžer i savjetnik Media Task Force pri OEBS/ODIHR 2002/2003 u Crnoj Gori. Osim toga, radio je kao stručnjak iz oblasti medija i političkih analiza (kako domaćih tako i međunarodnih pitanja) za razne domaće i lokalne organizacije i institucije. Diplomirao je na smjeru Međunarodni odnosi, na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Beogradu. Magistrirao je na smjeru - Evropske studije i regionalizam u novembru 2007. godine, na programu Evropske akademije u Bolzanu, Univerziteta Grac i Evropskog instituta za odnose sa javnošću iz Luksemburga. Pored toga, pohađao je razne specijalističke programe, seminare i obrazovne programe koje su organizovali Unverzitet u Oslu, Univerzitet George Mason, Charles i Georgetown Univerziteti u Los Anđelesu. Učestvovao je kao predavač i govornik u mnogim lokalnim i međunarodnim obrazovnim programima, seminarima, konferencijama i okruglim stolovima. Njegovi članci, eseji, istraživanja i analize su objavljivani u raznim lokalnim i međunarodnim publikacijama. Takođe je bio i urednik i autor nekoliko publikacija iz oblasti evropskih integracija, bezbjednosti, reforme državne uprave, ljudskih prava, obrazovanja, izgradnje kapaciteta i stručnog osposobljavanja.

 • Radosław (Radek) Sikorski

  Viši saradnik na Harvardu, istaknuti politički lider u CSIS, direktor kompanije Sikorski Global

  Radosław (Radek) Sikorski je viši saradnik na Harvardu, istaknuti politički lider u Centru za strateške i međunarodne studije i direktor kompanije Sikorski Global. Bio je ministar obrane Poljske u periodu (2005-2007), ministar vanjskih poslova (2007-2014) i predsjednik parlamenta (2014.-2015.). Radio je kao ratni reporter u Avganistanu i Angoli. U periodu 2001. - 2005. bio je rezidentni stručnjak na Američkom Institutu za Preduzetništvo (AEI) i direktor svoje organizacije Nova Atlantska Inicijativa. Zajedno s Carlom Bildtom pokrenuo je Istočno partnerstvo EU. Predložio je i pomogao u osnivanju Evropskog fonda za demokratiju. Godine 2014. vodio je misiju EU u Kijevu, koja je zaustavila krvoproliće na Majdanu. Časopis ''Foreign Policy’’ imenovao ga je jednim od 100 intelektualaca globalne politike, ''jer je govorio istinu čak i u slučaju kada to nije bilo diplomatski." Radek Sikorski je diplomirao na Univerzitet Oksford i stekao zvanje Bachelor iz oblasti politike, filozofije i ekonomije. Oženjen je spisateljicom Anne Applebaum.

 • Tonino Picula

  Poslanik Evropskog parlamenta

  G. Tonino Picula, poslanik Evropskog parlamenta, rođen je 31. avgusta 1961. u Malom Lošinju. Veliki dio svog života proveo je u Šibeniku i Zagrebu, gdje je 1986. diplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Živi u Briselu sa svojom suprugom Marijanom i kćerkom Petrom. On je predsjednik Izaslanstva Evropskog parlamenta za odnose s BiH, član je Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) i Pododbora Evropskog parlamenta za sigurnost i odbranu (SEDE) kao i potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, gdje je on zadužen za otoke. Na prvim i drugim izborima za Evropski parlament (2013. i 2014.) izabran je s najvećim brojem preferencijalnih glasova birača. U svojoj karijeri, vršio je funkciju poslanika Hrvatskog parlamenta, ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske i gradonačelnika Velike Gorice.

 • Ali Aslan

  TV voditelj i novinar

  Ali Aslan je televizijski voditelj i novinar u Berlinu koji izvještavao i vodio TV emisije širom svijeta za globalne informativne mreže kao što su CNN, ABC News, Channel News Asia i Deutsche Welle TV. Budući da je tražen na međunarodnom nivou, Aslan učestvuje kao moderator na glavnim konferencijama širom svijeta i dijeli pozornicu, između ostalih i sa Anđelom Merkel, Emanuleom Makronom i Bil Clintonom. S obzirom da je bivši savjetnik za politiku i medije Vlade Njemačke, Aslan je takođe često javni govornik u oblasti njemačke i evropske politike. Aslan je stekao master diplome iz oblasti novinarstva I međunarodnih odnosa na Univerzitetu Kolumbija u Nju Jorku, a diplomirao je međunarodnu politiku na Univerzitetu Georgetown u Vašingtonu. Aslan je saradnik pri Ujedinjenim nacijama i član je organizacija Körber Network Foreign Policy, kao i Global Laboratory Diplomacy Lab. Imenovan je kao mladi lider od strane organizacije American Council on Germany, BMW fondacije, German Marshall fonda, Bertelsmann fondacije, Minhenske bezbjednosne konferencije i Atlantik-Brücke.

 • Roman Jakič

  Bivši minstar odbrane i poslanik

  Roman Jakič je rođen 1. maja 1967. u Ljubljani. Diplomirao je pedagogiju i sociologiju na Univerzitetu u Ljubljani. Političku karijeru započeo je već 1986. kao predvodnik studentata u borbi za demokratiju, zaštitu ljudskih prava i sloboda i protiv jednog političkog sistema. U prvom slobodnom i demokratskom slovenskom parlamentu izabran je 1990. kao najmlađi član parlamenta. Obavljao je funkciju poslanika u četiri mandata (1990-1992, 1996-2000, 2000-2004 i 2011-2013). Osim toga, bio je i član Evropskog parlamenta u periodu od 2000. do 2004. godine. Pored drugih važnih funkcija u Nacionalnom parlamentu – vršio je funkciju predsjednika Odbora za vanjske poslove (2000-2004) kao i predsjednika Odbora za evropske poslove (2011-2013) - bio je angažovan i u radu međunarodnih organizacija. Bio je šef slovenske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (1996-2000), šef slovenske delegacije u Odboru za pridruživanje SLO-EU (2000-2004) i šef slovenske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PACE) gdje je vršio funkciju potpredsjednika saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) (1998-2004), predsjednika Pododbora Parlamentarne skupštine Savjeta Europe za mlade i sport (1999-2001) i Predsjednika Političkog odbora PACE (2001-2004). Bio je i član uprave ALDE (2008-2016). Od 2017. godine predsjednik je Liberalne mreže Jugoistočne Evrope (LIBSEEN). Godine 2012. imenovan je za ministra odbrane u Vladi Republike Slovenije. Njegova funkcija je završena 2014. Od tada je osnivač i izvršni direktor kompanije Galitija Poslovno savjetovanje. Takođe je veoma aktivan kao volonter - od 2005. godine je šef misije slovenskog nacionalnog paraolimpijskog tima za Zimske Paraolimpijske igre i predsjednik Pododbora za invalide u slovenskom skijaškom savezu. "

 • Kateryna Kruk

  Stručnjak za komunikologiju i politikolog

  Kateryna Kruk stručnjak za komunikologiju i politikolog koji se bavi post-Majdanskom tranzicijom Ukrajine, međunarodnim odnosima analizom ruskih dezinformacionih kampanji u Ukrajini. Ona je vanjski saradnik programa Kremlin Watch u okviru tink-tenka „European values“ I analitičar u projektu Stop Fake. Kateryna Kruk je takođe osnivač i voditelj TV programa Stop Fake News koji se bavi pitanjem medijskog opismenjivanja i razotkrivanjem propagandnih aktivnosti . Kruk je aktivno učestvovala u evromajdanskim protestima 2013-2014, koji su takođe poznati kao Dostojanstvena revolucija. Za svoju aktivnu ulogu u izvještavanju međunarodne javnosti o revoluciji, Kruk je dobila nagradu Atlantskog saveza Freedom Award 2014. Kao stručnjak za komunikologiju, radila je u ukrajinskoj vladi (2014., 2017.) i ukrajinskom parlamentu (2016.). Alumna of Wroclaw University and College of Europe. Maternji jezici su joj ukrajinski i poljski jezik. Tečno govori engleski, ruski, francuski i njemački.

 • Michael Carpenter

  Direktor Centra za diplomatiju i globalni angažman

  Dr Michael Carpenter je direktor Centra za diplomatiju i globalni angažman i viši stručni saradnik (nerezident) u Atlantskom savezu. Takođe je član upravnog odbora Jamestown Foundation. Dr. Carpenter je prethodno obavljao funkciju zamjenika pomoćnika ministra obrane u Pentagonu i bio odgovoran za Rusiju, Ukrajinu, Evroaziju, Balkan kao i za kontrolu konvencionalnog oružja. U Bijeloj kući je obavljao funkciju savjetnika za vanjsku politiku potpredsjednika Joe Biden-a, a u Vijeću za nacionalnu sigurnost bio je šef odsjeka za Rusiju. Ranije, dr. Carpenter je radio za Službu inostranih misija pri State Department-u. Zvanje magistra i doktora stekao je iz oblasti političkih nauka na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju, a međunarodne odnose je diplomirao na Univerzitetu Stanford. Dr. Carpenter gostuje na CNN-u, BBC-u, ABC-u, MSNBC-u, Bloomberg-u, Voice of America i raznim međunarodnim medijskim TV kućama, a njegovi članci, obzervacije objavljivani su u Foreign Affairs, Foreign Policy, Atlantic, Politico, The Hill, Axios, Defense One kao i u drugim publikacijama.