• MNE
  • ENG
23.Januar.2019
Program

You are here

Home / Agenda / Program

                                                                   NACRT PROGRAMA 8. 2BS FORUMA

                                                                             21-23. MAJ 2018. GODINE

                                                                        PONEDELJAK, 21. MAJ 2018.

     19.30 – 21.00

     

PRIJEM DOBRODOŠLICE  (samo uz pozivnicu)

Mjesto održavanja: Hotel Splendid, zona oko bazena

                                                                         UTORAK, 22. MAJ 2018.

      10.00 – 10.30

POZDRAVNI GOVORI:

Mjesto održavanja:  Konferencijska sala Petrović, Hotel Splendid

 

Dr Savo KENTERA, predsjednik Atlantskog saveza, Crna Gora

G. Matthew PALMER, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara, Stejt Department, SAD
 

SVEČANO OTVARANJE:

 

Nj.E. g. Duško MARKOVIĆ, predsjednik Vlade, Vlada Crne Gore

      10.30 – 12.00

PANEL I: ZAPADNI BALKAN IZMEĐU NERIJEŠENIH PITANJA PROŠLOSTI I GORUĆIH IZAZOVA”

 

Cjelokupna današnja situacija u regionu se mnogo razlikuje od one sa početka vijeka. Od izbijanja rata 90ih do evropskih i evro-atlantskih integracija, osjetio se značajan napredak u regionu. Ipak, napredak još uvijek teče sporo, zbog neriješenih pitanja iz prošlosti. Pitanja demarkacije, spor između Kosova i Srbije, visoka stopa nezaposlenosti i korupcije, neefikasan pravosudni sistem, pitanje imena Makedonije, etničke tenzije i podjela u BiH su samo neki od izazova sa kojima se suočavaju zemlje Balkana. Sa druge strane, Rusija I Turska sve brže šire svoj uticaj zbog geoplotičke i privredne privlačnosti Balkana. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, samo su Srbija i Crna Gora započele pregovore o pristupanju EU i mogle bi postati članice do 2025, kako je navedeno u nedavno objavljenom planu proširenja EU.  Ulazak Crne Gore u NATO prošle godine pokazao je da vrata ostaju otvorena za druge susjede.  Članstvo Makedonije u NATO-u je tu odmah iza ugla, sada kada se spor oko imena sa Grčkom potencijalno završava.  Ali još uvijek postoji mnogo velikih izazova i pitanja na koja treba odgovoriti. Da li će Srbija i Kosovo riješiti spor putem kompromisa? Da li su evropske i evroatlantske integracije dovoljan podstrek Bosni da riješi konstantne podjele u zemlji? Kakav bi bio ekonomski uticaj na region u cjelini kada zemlje konačno postanu dio EU?

 

UVODNI GOVOR:

Nj.E. g. Milo ĐUKANOVIĆ, predsjednik Crne Gore

 

Moderator:  G. Ali ASLAN, TV voditelj i novinar, Dojče vele TV

 

Govornici:

Nj.E. gđa Marina PENDEŠ, ministarka odbrane, Bosna i Hercegovina

Nj.E. g. Krasimir KARAKACHANOV, zamjenik premijera za javni red i bezbjednost i ministar odbrane, Bugarska

Nj.E. gđa Radmila ŠEKERINSKA-JANKOVSKA, zamjenica predsjednika Vlade i ministarka odbrane, Makedonija

Nj.E. g. Predrag BOŠKOVIĆ, ministar odbrane, Crna Gora

G. Damon WILSON, izvršni potpredsjednik, Atlantski savez, SAD

 

Mjesto održavanja:  Konferencijska sala Petrović, Hotel Splendid

    12.00 – 12.30

         Pauza za kafu

      12.30 – 14.00

 

 

PANEL II: “EVROPSKA POLITIKA  SE POMJERA UDESNO?

Nedavna ekonomska kriza 2008. godine, dužnička kriza južnih država članica (posebno Grčke), Bregzit, izbjeglička i migrantska kriza doveli su do preispitivanja međunarodne integracije u EU i NATO, uz isticanje ekonomske nesigurnosti. Na krilima euroskepticizma i anti-migracionog stava, populističke desničarske partije uspjele su da privuku birače širom Evrope. Iznenadni uspon desničarskih stranaka u Njemačkoj, Bugarskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Austriji, Francuskoj podriva vodeću politiku širom kontinenta i potresa stubove EU. Iako su mnogi smatrali da je pad populističkih partija neizbježan, nedavno završeni izbori u Italiji prikazali su krajnje desničarski, populistički talas. Predstojeći švedski i mađarski izbori u 2018. godini predstavljaju test za trenutni poredak. Da li desničarski populizam predstavlja dugoročni,a  a ujedno i kratkoročni izazov za demokratiju? Da li je demokratija kakvu danas poznajemo ugrožena vrsta? Da li je budućnost evropskih integracija dovedena u pitanje?

UVODNI GOVORI:

The Hon. Stéphane DION, kanadski ambasador u Njemačkoj i specijalni izaslanik kanadskog premijera za Evropsku uniju i Evropu

Moderator: Gđa Carmen Valero, glavni korespondent u Njemačkoj i Istočnoj Evropi, El Mundo

Govornici:

G. Tonino PICULA, poslanik, Evropski parliament, Hrvatska

G. Momčilo RADULOVIĆ, predsjednik, Evropski Pokret u Crnoj Gori

G. Radoslaw SIKORSKI, viši saradnik, Centar za evropske studije na Harvardu, Poljska

G. Roman Jakič, bivši ministar odbrane, Slovenija

 

Mjesto održavanja:  Konferencijska sala Petrović, Hotel Splendid

 

 

      14.00 – 15.30

       Ručak

       15.30 – 17.00

 

 

PANEL III: “DA LI SE VANJSKA POLITIKA SAD PROMIJENILA POD UPRAVOM TRUMPA?”

Još iz Drugog svjetskog rata, Hladnog rata pa i perioda nakon toga, Sjedinjene Države izlaze kao centar neformalne globalne imperije. Danas ostaju najveća samostalna ekonomska i vojna sila na svijetu, a imaju ogroman kulturni i društveni uticaj širom svijeta. Nakon što je Tramp izabran za predsjednika i prve godine otkako je na toj funkciji, svjedoci smo sve većeg odjeka tvrdnji da se američka vanjska politika dramatično mijenja pod novim predsjedništvom. S druge strane, postoje oni koji tvrde da se retorika promijenila, dok suština ostaje skoro ista. Analizom protekle godine Trumpovog predsjedništva, utvrđen je kontinuitet, a i izmjene u američkoj vanjskoj politici.  Ne možemo jednostavno zanemariti promjene čiji smo svjedoci, kako u stilu, tonu i uređenju, tako i u stavu prema Rusiji, Sjevernoj Koreji, Iranu, Avganistanu, Izraelu, trgovini (pregovori oko NAFTA sporazuma), klimi (Pariški sporazum), multilateralnom angažmanu itd. Hoće li potezi nove uprave zaista dovesti u pitanje nastavak težnje ostvarenja tri cilja koja su u središtu američke velike strategije: američkog prisustva u inostranstvu, unapređenja liberalnog ekonomskog poretka i stvaranja, održavanja i revizije globalnog institucionalnog poretka ? Je li SAD-ova predanost transatlantskom savezu zaista nepokolebljiva? Šta je sa odnosima s Rusijom?

Govornici:

Prof. dr Selmo CIKOTIĆ, savjetnik člana Predsjedništva, Bosna i Hercegovina

G. Michal BARANOWSKI, direktor varšavske kancelarije GMFUS, Poljska

G. Dragan ŠUTANOVAC, bivši ministar odbrane, Srbija

Dr Michael R. CARPENTER, direktor, Penn Biden Centar za diplomatiju i globalni angažman, SAD

 

Mjesto održavanja:  Konferencijska sala Petrović, Hotel Splendid

 

 

      19.30 – 21.00

    

Prijem (samo uz pozivnicu)

Domaćin Nj.E. g. Predrag BOŠKOVIĆ, ministar odbrane, Crna Gora

 

Mjesto održavanja: Hotel Regent Porto Montenegro, banket sala

                                                                           SRIJEDA, 23. MAJ 2018.

      10.00 – 11.30

 

PANEL IV: “DEZINFORMACIJA JE NOVA INFORMACIJA?”

Problem dezinformisanja je kompleksan, globalan i nema granica. Razmjena informacija je od suštinskog značaja za zaštitu društva. Podizanje svijesti o informacionim tehnologijama je neophodno, online platforme i društvene mreže moraju biti odgovorni igrači fer internet zajednice. U eri globalizacije ovi mediji imaju veliku odgovornost da djeluju protiv lažnih vijesti, u cilju pružanja istinitih i vjerodostojnih informacija svojoj publici. Uticaj Rusije i ruske propagande rasprostranjen je, a posebno se ogleda na izborima u Bugarskoj, Americi, Francuskoj, Crnoj Gori, Italiji. Pružanjem i širenjem dezinformacija Rusija je nastojala da oslabi i poljulja političko stanje u ovim zemljama. Borba protiv ruskih napada dezinformisanjem ne smije biti borba " vatrom protiv vatre ". Države bi trebalo da rade na otkrivanju dezinformacija i otklanjanju istih. Plasiranjem ruskih dezinformacija i Crna Gora se našla na udaru ruske propagande. Dobra informisanost i medijska pismenost građana je važna kako bi se povećala bezbjednosna svijest u zemlji.  Kako građani mogu prepoznati dezinformacije, a kako identifikovati pouzdane informacije i prilagoditi se izazovima digitalnog doba? Šta preduzeti da bi suzbili širenje lažnih vijesti? Kako se na najbolji način odbraniti od sadržaja dezinformacija?
 

Moderator: G. Steffen DOBBERT, urednik i reporter, DIE ZEIT i ZEIT ONLINE
 

Govornici:

G. Boris REITSCHUSTER, novinar, Njemačka

G. Robert PSZCZEL, viši zvaničnik za Rusiju i Zapadni Balkan, sektor za javnu diplomatiju, NATO

Gđa Kateryna KRUK, stručnjak za komunikologiju, Ukrajina

G. Brian WHITMORE, viši saradnik i direktor programa za Rusiju, CEPA, SAD

 

Mjesto održavanja:  Konferencijska sala Petrović, Hotel Splendid

      11.30 – 12.00

        Pauza za kafu

      12.00 – 13.30

 

*PANEL U ORGANIZACIJI INSTITUTA ZA BEZBJEDNOST

 

PANEL V: ''IZUČAVANJE NEKSUSA IZMEĐU RELIGIJE I POLITIKE BEZBJEDNOSTI "

Da li mogu vjerske vođe i vjerske zajednice da doprinesu uspostavljanju bezbjednije sredine posebno u područjima koja su po pitanjima mira i stabilnosti ugrožena? Da li se vrijednosti institucija evro-atlantske zajednice podudaraju sa vrijednostima tradicija vodećih religija?  Zašto / zašto ne? Da li mogu vjerske vođe i zajednice doprinijeti jačanju demokratije i zaštiti prava i sigurnosti građana? Može li se uspostaviti efikasnija saradnja između politike bezbjednosti i religijskih zajednica kako bi se pozabavili našim zajedničkim gorućim bezbjednosnim pitanjima, kao što su deligitimizacija proliferacije nasilnih ekstremističkih ideologija i terorizma, migracija, siromaštvo, trgovina ljudima i ostala?
 

Moderator:

Dr David KIRKHAM, viši saradnik, Međunarodni centar za studije prava i religije, Pravni fakultet na BYU i  rukovodilac studijskog programa, Londonski centar, BYU

Govornici:

Nj.E. g. Igor CRNADAK, ministar vanjskih poslova, Bosna i Hercegovina   

Gđa Fatim-Zohra EL MALKI, gostujući saradnik, ECFR                  

Mjesto održavanja:  Konferencijska sala Petrović, Hotel Splendid