• MNE
  • ENG
23.Januar.2019
Carmen Valero

You are here

Home / Carmen Valero

Carmen Valero

Glavni korespondent za Njemačku i istočnu Evropu, “El Mundo

 

Gđa Carmen Valero je svestrana, višestruko nagrađivana španska novinarka, koja je više od dvije decenije radila kao korespondent za Foreign Affairs i koja je 90-ih počela sticati međunarodno iskustvo pri UN, u Ženevi. Uprkos činjenici da je veći dio svoje karijere provela radeći kao član međunarodnog osoblja španske novinske agencije EFE, trenutno je glavni korespondent vodećih španskih novina “El Mundo” za Njemačku i istočnu Evropu.

 

Kao korespondent i posebni izaslanik, ona pokriva širok spektar političkih, ekonomskih, društvenih i humanitarnih tema. To podrazumijeva krizu u Ruandi, demobilizaciju gerilaca u Gvatemali, Konferenciju o ženama u Pekingu i mirovne pregovore o bivšoj Jugoslaviji, regiji koju je nekoliko puta posjetila tokom rata u Bosni.

 

U njene ostale poslovne poduhvate ubrajaju se i njena služba šefice EFE delegacije u Frankfurtu tokom finansijske krize kao i osnivanje odjeljenja za komunikaciju u okviru Evropske i latino- američke fondacije ili EULAC fondacije. Ovu fondaciju osnovali su šefovi država obje regije na samitu u Madridu, a na njenom čelu nalazila se bivša evropska komesarka za vanjske poslove, Benita Ferrero Waldner.

 

Godine 2016. gđa Carmen Valero je počela da radi za El Mundo, iz njihove kancelarije u Berlinu.

Date: 09 May 2018