• MNE
  • ENG
17.Decembar.2017
Dr Andrei Nikolaievich Illarionov

You are here

Home / Dr Andrei Nikolaievich Illarionov

Dr Andrei Nikolaievich Illarionov

Dr Andrei Nikolaievich Illarionov je viši saradnik u Centru za slobodu i prosperitet pri Cato Institutu u Vašingtonu, kao i predsjednik Instituta za ekonomsku analizu. U aprilu 1993. godine, dr Illarionov stupio je na poziciju glavnog ekonomskog savjetnika Viktora Chernomyrdina, tadašnjeg premijera Ruske federacije.

Jula 1994. godine osnovao je Institut za ekonomsku analizu (IEA). U aprilu 2000. godine dr Illarionov je počeo da radi kao glavni ekonomski savjetnik novoizabranog ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Od maja 2000. do januara 2005. bio je Putinov lični predstavnik (Sherpa) u Grupi osam (G8). Dok je bio u Putinovoj administraciji, dr Illarionov je bio glavni pokretač usvajanja proporcionalnog poreza na dohodak od 13%, osnivanja Fonda za stabilizaciju za prihode od nafte ruske vlade, kao i prijevremene otplate javnog duga Rusije.

U januaru 2005. godine, dao je ostavku na poziciju ruskog „Sherpa“ a u decembru 2005. dao je ostavku na mjesto savjetnika predsjednika.

U Cato Institutu, dr Illarionov je angažovan na pripremi Cato indeksa za ljudsku slobodu, radio je na pripremi studija o prirodi trenutnog ruskog političkog režima, velikoj recesiji 2008-2009, rusko-gruzijskom ratu, istoriji ruskih reformi, rusko-ukrajinskom ratu. 2012. godine dr Illarionov je izabran za člana Koordinacionog savjeta ruske opozicije.

Date: 13 Dec 2015

.