• MNE
  • ENG
15.Decembar.2017
Nj.E. Amb. Tomáš Valášek

You are here

Home / Nj.E. Amb. Tomáš Valášek

Nj.E. Amb. Tomáš Valášek

Nj.E. Amb. Tomáš Valášek je 15. aprila 2015. godine imenovan za Stalnog predstavnika Republike Slovačke pri NATO. Do nedavno je bio predsjednik Instituta za centralno-evropsku politiku; nezavisnu regionalnu think-tank organizaciju iz Bratislave.  Od 2006. do 2012. godine radio je kao direktor za vanjsku politiku i odbranu u Centru za evropsku reformu u Londonu.

Prije toga, g. Valášek je bio politički direktor i načelnik odjeljenja za politiku bezbjednosti i odbrane pri slovačkom Ministarstvu odbrane. Prije nego što je došao u Ministarstvo, g. Valášek je bio osnivač i rukovodilac briselske kancelarije Svjetskog bezbjednosnog sistema, vašingtonske nezavisne think-tank organizacije za odbranu i bezbjednost (2002-2006). Od 1996. do 2002. godine radio je kao viši evropski analitičar u kancelariji CDI u Vašingtonu.

Bio je savjetnik slovačkih ministara odbrane i vanjskih poslova, britanskog Doma lordova, kao i „grupe eksperata“ u vezi sa novim strateškim konceptom NATO-a.

G. Valášek je magistrirao međunarodne odnose na George Washington Univerzitetu u Vašingtonu, a diplomirao je novinarstvo na Univerzitetu Georgia u Atini u Džordžiji. 

Date: 13 Dec 2015

.