• MNE
  • ENG
14.Decembar.2018
Pozdravna poruka - Nj.E. g. Predrag Bošković

You are here

Home / Pozdravna poruka - Nj.E. g. Predrag Bošković

Pozdravna poruka - Nj.E. g. Predrag Bošković

Poštovani učesnici “To be Secure” Foruma,

 

Zadovoljstvo mi je da vam poželim dobrodošlicu na “2BS” Forum, naročito ove godine kada razgovaramo na temu “Izazovi promjene politika i preusmjeravanja u Savezu”, imajući u vidu značaj aktuelnih promjena za našu budućnost. Posljednjih decenija suočavamo se sa najvećim bezbjednosnim izazovima, zbog čega je posebno važno da se sastanemo, razgovaramo i zajedno prepoznamo ove probleme. Tokom godina “2BS” je postao značajan međunarodni forum za diskusiju o savremenim izazovima bezbjednosti i razvoja. Mnogi cijenjeni predavači i stručnjaci za bezbijednost će, kroz dijalog o regionalnim i globalnim pitanjima, prezentovati svoja iskustva i viđenja. Paneli će obuhvatiti mnoge teme, počev od Zapadnog Balkana, proširenja NATO-a, transatlantskih veza, Rusije i njenih saveznika, pa do značaja medija u sferi demokratije i bezbjednosti.

 

Ova godina će u našoj istoriji biti obilježena kao godina kada je Crna Gora i zvanično postala punopravna članica NATO-a. Protokol o pristupanju je u završnoj fazi ratifikacije, čime je otvoren put da se završi proces započet u maju 2016. godine. Kao država članica, Crna Gora će nastaviti sa implementacijom agende reformi i modernizacije, kao i sa doprinosom regionalnoj i globalnoj stabilnosti. Pokazujući cjelokupnim naporima našu posvećenost NATO savezu, opravdaćemo povjerenje koje nam je pružilo 28 zemalja i dokazati da smo kredibilan i pouzdan partner.

 

Savezi se uvijek grade na temelju zajedničkih vrijednosti, principa i strateških interesa. Transatlantsko partnerstvo je posljednjih decenija obezbijedilo, slobodu i prosperitet kako u Sjevernoj Americi, tako i u Evropi. Takođe, zajednički interes stabilne i bezbjedne Evrope omogućio je njenu integraciju. Savezi su neophodni da kako bi se odgovorilo na promjene bezbjednosnog okruženja i kako bi se identifikovale neizvjesnosti kompleksnih izazova na ovom polju, gdje politika igra ključnu ulogu. Odgovor na bezbjednosne prijetnje mora biti zajednički i sve značajne političke tranzicije moraju uzeti u obzir strateški aspekt, jer one ne utiču samo na domaće stanje, već i na međunarodnu bezbjednosnu saradnju.

 

Razmjena mišljenja i informacija, na sastancima kao što je ovaj, može nam omogućiti da sagledamo bitne posljedice promjena politika i šta one znače za odbranu, za našu budućnost i regionalnu stabilnost. Želim vam uspješnu diskusiju, kao i prijatan boravak u Crnoj Gori.

 

S poštovanjem,

M I N I S T A R

mr Predrag Bošković

Share This: